Motomfotó

Motomfotó

Esküvő fotós avagy miért ne a barátunk fotózzon

2015. november 03. - Motomfotó

A mai digitális világban, minden második ember fotós. Pontosítok, minden második ember rendelkezik valamilyen digitális fényképezőgéppel amitől már azt hiszi, hogy fotós, ne adj Isten, rögtön esküvő fotós.

Kétségkívül igaz, hogy egy jó kép elkészítéséhez elengedhetetlen a jó minőségű felszerelés, de mint ahogy a mottóm is mondja, „a pillanat amit képbe farag egy szerkezet, mindig egy alkotás, amely mögött ott áll egy Fotográfus”. Egy csúcsminőségű fényképezőgépet is egy ember használ, akinek olyan szakmai tudással és tehetséggel kell rendelkeznie, amitől az a kép igazán jó és ízléses lesz.

motomfoto_03.jpg

Gyakran belefutok én magam is esküvőkön fotózó barátokba, rokonokba, akik a hobbijuknak élve megörökítik a nagy nap néhány pillanatát. Ez ugyan kedves gesztus a részükről, de a valóságban az általuk készített képek a legritkább esetben lesznek azok, amelyeket az ifjú házasok hálószobájuk falán, vagy a legkedvesebb albumukban egy életen át nézni szeretnének.

motomfoto_01.jpg

Mindezen felül, minden szezon végén találkozom szakmai  fórumokon vagy akár a saját mail fiókomban olyan felkérésekkel, amikor a hobbijának élő „fotós” elrontotta az esküvő képeit és az ifjú házasok nagy elkeseredésük közepette keresik a javításhoz fotósok segítségét. A jó hírem a pár számára ilyenkor az, hogy az esküvői kreatív fotózást meg lehet ismételni, de sajnos annak a bizonyos nagy napnak az eseményeit már soha többé.

Mitől lesz egy fotós, fotós és főleg mitől lesz valaki jó esküvő fotós?

Kezdjük a kérdés megválaszolását a végéről: mit jelent, ha valaki jó esküvői fotós? Véleményem szerint az esküvői fotózás az egyik legösszetettebb feladat a különböző fotós munkák közül.

Egy esküvőn megjelenik a portré fotózás, az egész nap folyamán elkapott pillanatoknál belép a riport fotózás, a díszlet, torta megörökítésénél előtérbe kerül a tárgyfotózás és elengedhetetlen szereplője a nagy napnak, a kreatív modellfotós, aki a beállított képeket megálmodja, összerakja és lefotózza.  A felelősség nagy rajtunk, hiszen a házasulandók közös életének egyik legfontosabb napját kell dokumentálnunk és ahogyan már említettem, a nap legnagyobb részét, hangulatát lehetetlen megismételni. Egy gyűrűhúzásnál, az esketésnél, a bevonulásnál vagy éppen a köszöntőnél pontosan tudnunk kell, mikor és hol kell állnunk, hogyan kell fotóznunk ahhoz, hogy az adott kép igazán jó legyen. A fotósnak például ismernie kell az esküvői hagyományokat, jártas kell legyen az egyházi felekezetek szokásaiban.

A tökéletes esküvői sorozathoz azonban nem elég a jó szakmai felkészültség és gyakorlat, óriási szükség van a jó kapcsolatteremtő képességre is. Egy esküvő alatt gyakran 12-16 órát töltünk együtt a párral, a reggeli készülődéstől az éjféli menyecsketáncig. Ahhoz, hogy a párnak ne csak „elviselhető” legyen a fotós jelenléte, hanem élvezzék a vele töltött  időt, elengedhetetlen a jó hangulat és kapcsolat. Ezen a ponton számít nagyon sokat a fotós emberismerete, alkalmazkodási képessége és személyisége. Szervezni, irányítani, megnyugtatni, összehangolni, megmosolyogtatni – igény és helyzet szerint. Nem mindig könnyű feladat..

A szakmai felkészültség mellett ejtsünk néhány szót a megfelelő technikai felszereltségről is. Ma már valóban könnyen beszerezhetők a különböző digitális fényképezőgépek. Ezek egy része – bár hobbifotózásra kiválóan alkalmas – egyáltalán nem, vagy nem teljesen felel meg egy profi esküvői fotósorozat elkészítésére.  Egy teljes sorozathoz jó néhány speciális objektívre és azok megfelelő alkalmazására van szükség, ami túlmutat egyetlen fényképezőgépen. Arról már csak halkan tennék említést, hogy ami működik, az el is romolhat, így tartalék gép és eszközök nélkül úgy is befejeződhet egy esküvői fotózás, hogy valójában el sem kezdődik a meghibásodott eszköz miatt. Nem hiszem, hogy ezt egy ilyen fontos eseményen érdemes megkockáztatni.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fotóst?

motomfoto_02.jpg

A személyes ajánlás alapvetően sokak számára jó kiindulópont lehet. Emellett vagy ennek hiányában az internet számos szolgáltatást kínál, sokszor a bőség zavarát is okozva a házasulandók számára. Egy profi fotósnak van honlapja, referenciákkal, saját fotókkal. Érjen fel egy üzenettel számunkra, ha ez hiányzik. Amennyiben a referenciafotók hangulata, világa hasonlít ahhoz, amelyet a saját albumunkba is szívesen tennénk, úgy érdemes felvenni személyesen a kapcsolatot. A személyes találkozó nagyon fontos. Kiderül, hogy kölcsönös-e a szimpátia, valóban egyezik-e a stílus, jó esetben kialakul a bizalom, ami megalapozza majd az elkészült képek minőségét.

Végezetül..

Nagyon igaz a mondás: a suszter maradjon a kaptafájánál. A fotózás egy komoly szakma, akik hivatásként űzik, azok elhivatottságuk mellett komolyan készülnek a feladatokra. Amennyiben az esküvői fotózást szakemberre bízzuk, úgy a barátok, rokonok, vendégek nyugodtan mulathatnak az esküvőn és az ifjú párnak sincs mitől tartania: minden bizonnyal szép képek díszítik majd azt a bizonyos ALBUMOT.

 

Molnár Tamás - Esküvő fotós - http://www.motomfoto.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://motomfoto.blog.hu/api/trackback/id/tr258047442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása